Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Στήνοντας ένα ενυδρείο για χρυσόψαρα

Τα χρυσόψαρα είναι τα πιο αδικημένα ψάρια στον χώρο του ενυδρείου (μαζί με τους μονομάχους) και αυτό γιατί στα περισσότερα pet shop τα συνοδεύουν παρέα με μια στρογγυλή γυάλα, η οποία δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα σε κανέναν ζωντανό οργανισμό, παρά μόνον το θάνατο, καθώς δεν παρέχει κάποιο σύστημα φιλτραρίσματος του νερού, ώστε να σχηματιστούν οι αποικίες των βακτηρίων και να μην υπάρχει αμμωνία στο νερό.      Αυτό το φαινόμενο κρατάει πολλά χρόνια τώρα και δεν λέει να σταματήσει , καθώς τα (κοινά) χρυσόψαρα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά ψάρια και αντέχουν αρκετό καιρό στην έκθεση της αμμωνίας, με αποτέλεσμα να έχουν έναν αργό και βασανιστικό θάνατο, λόγω καταστροφής των οργάνων τους (νεφρά κλπ).
Εκτός της αμμωνίας φυσικά (που είναι και ο κυριότερος λόγος θανάτου), τα χρυσόψαρα παθαίνουν τον λεγόμενο νανισμό, εφόσον μείνουν για αρκετούς μήνες μέσα στην γυάλα και αυτό γιατί τα χρυσόψαρα μεγαλώνουν πολύ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπτυχτούν σωστά κι έτσι να παραμένουν μικρά ως προς το σώμα τους, αλλά τα υπόλοιπα όργανα τους συνεχίζουν να μεγαλώνουν!
Έτσι οι μαγαζάτορες φέρνουν και ξαναφέρνουν αυτά τα ψάρια, καθώς για τον πελάτη είναι ιδιαίτερα οικονομικά μαζί με την γυάλα τους..
Σκέπτεται λοιπόν (ο πελάτης), «1 χρόνο μου πήγε, καλά ήταν!» και πηγαίνει και ξαναπαίρνει καινούργιο..  Είναι έτσι όμως? Όχι φυσικά!
Αν αναλογιστούμε ότι ένα χρυσόψαρο μπορεί να ζήσει έως 35+ χρόνια!!!


Διαστάσεις και λίτρα ενυδρείου


Αφού λοιπόν ελπίζω να κατανοήσαμε ότι τα χρυσόψαρα δεν ζουν σε γυάλες, ας δούμε λίγο τι ανάγκες έχουν ως προς το μέγεθος του ενυδρείου.
Όπως αναφέρθηκε κάποια χρυσόψαρα όπως τα common, comet και shubunkin, μπορούν να φτάσουν τα 30-35 cm, όμως υπάρχουν και τα fancy χρυσόψαρα, που συνήθως δεν ξεπερνούν τα 15-20 cm.
Έτσι λοιπόν βλέπουμε ότι λόγω μεγέθους χρειάζονται μεγάλα ενυδρεία με μεγάλο μήκος.
Τα πιο μεγάλα και μακρόστενα χρυσόψαρα (common,commet και shumbunkin) θα πρέπει να διατηρούνται σε ενυδρεία με 100-120+ cm μήκος , ενώ οι fancy ποικιλίες σε 70-80+ cm μήκος. Επίσης το ενυδρείο μας δεν θα πρέπει να είναι πολύ φορτωμένο με ψάρια..
Ενδεικτικά θα πρέπει να μπαίνει 1 ψάρι ανά 30-40 λίτρα νερού (φυσικά ανάλογα το φίλτρο που έχουμε, η αναλογία αυτή μπορεί να διαφοροποιηθεί).
Έτσι λοιπόν το μικρότερο ενυδρείο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει χρυσόψαρα είναι ένα 80-100 λίτρων με όσο γίνεται μεγαλύτερο μήκος και φυσικά όχι πάνω από 2 fancy χρυσόψαρα.




Φυτά-Διακόσμηση
Τα χρυσόψαρα ως γνωστό δεν αφήνουν τίποτα όρθιο, έτσι λοιπόν και τα περισσότερα φυτά τα κατασπαράζουν!
Αυτό κάνει πολλούς να βάζουν πλαστικά φυτά για την διακόσμηση του ενυδρείου, λόγω του ότι δεν μπορούν να τα φάνε.. δεν είναι έτσι όμως ..
Υπάρχουν κάποια φυτά τα οποία δεν τα πειράζουν τα χρυσόψαρα και μπορούμε να τα βάλουμε στο ενυδρείο μας ώστε να γίνει πιο όμορφο και πιο φυσικό το περιβάλλον τους.
Κάποια από αυτά είναι:  ανούμπιες, βαλισνέριες, εχινόδωροι, java fern, κρυπτοκορινες κ.α
Το υπόστρωμα μπορεί να είναι ή άμμος ή χαλίκι της επιλογής μας, φυσικά όχι χρωματιστά!
Στα χρυσόψαρα αρέσει περισσότερο η άμμος, αλλά και με το χαλίκι είναι μια χαρά, αρκεί να προσέξουμε την κοκκομετρία του για να μην πνιγεί την ώρα που το πιπιλάει, δηλαδή θα πρέπει να είναι μικρότερο από το στόμα του.
Η διακόσμηση του ενυδρείου δεν θα πρέπει να είναι «βαριά» για να μένει αρκετός χώρος για κολύμπι, πέραν των φυτών όμως μπορούμε να προσθέσουμε κάποιες μη ασβεστολιθικές πέτρες, καθώς και ενυδρειακές ρίζες.



Φίλτρο

Είναι πολύ σημαντικό σε ένα ενυδρείο με χρυσόψαρα να υπάρχει ένα καλό φίλτρο ώστε να κρατάει καθαρό το νερό τους.
Τα χρυσόψαρα είναι ¨βρώμικα¨ ψάρια και γι αυτό θα πρέπει να έχουμε ένα καλό-ισχυρό φίλτρο στο ενυδρείο μας.
Το εξωτερικό φίλτρο είναι μονόδρομος, καθώς το εσωτερικό λόγο του μικρού χώρου που έχει για τα βιολογικά υλικά είναι ανεπαρκές.
Έτσι επιλέγουμε ένα εξωτερικό φίλτρο κατάλληλο για περισσότερα λίτρα απ' ότι είναι το ενυδρείο μας.
Επίσης όσον αφορά τον καθαρισμό του ενυδρείου, καλό είναι να χρησιμοποιούμε σκούπα βυθού στις εβδομαδιαίες αλλαγές μας.




Διατροφή
Τα χρυσόψαρα είναι παμφάγα, έτσι λοιπόν θα πρέπει να δέχονται όλων των ειδών τις τροφές, όπως και κατεψυγμένες τροφές και λαχανικά, πέραν των φλέικς.
Τα λαχανικά μπορεί να είναι λάχανο, σπανάκι, μαρούλι, καρότο, αρακάς (χωρίς την φλούδα) κ.α ,όλα βρασμένα και τεμαχισμένα στο κατάλληλο μέγεθος ώστε να χωράνε στο στόμα τους..
Στα φυλλαράκια θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία τροφών καθώς και σπιρουλίνα..
Επίσης θα πρέπει να μουλιάζουμε τα φυλλαράκια σε νερό ενυδρείου για 2-3 λεπτά πριν ταΐσουμε, ιδιαίτερα αν εχουμε fancy χρυσοψαρα ,για  να αποφύγουμε την ασθένεια της νηκτικής κύστης.
Καλό είναι μια φορά την εβδομάδα να μην ταΐζουμε και μια φορά τον μήνα (τουλάχιστον) να δίνουμε βρασμένο αρακά (χωρίς το φλοιό) έπειτα από τη νηστεία.



Παράμετροι νερού

Το ph θα πρέπει να είναι 7 με 8, δεν θα έχουν κάποιο πρόβλημα βέβαια με λίγο μεγαλύτερο, αλλά το ιδανικό είναι αυτό..
Οι σκληρότητες ιδανικά θα πρέπει να είναι 13-18, φυσικά δεν θα είναι πρόβλημα αν φτάσουν και 20..
Αυτές τις παραμέτρους (πάνω - κάτω) θα βρούμε στο νερό του δικτύου, γι'αυτό αναφέρω όχι ασβεστολιθικές πέτρες και βυθό καθώς οι παράμετροι αυτοί θα ανέβουν (και ανάλογα τα λίτρα, ίσως να ανέβουν αρκετά)
Επίσης θα ήθελα να πω και για την θερμοκρασία..
Στα fancy θα πρέπει να είναι λίγο πιο ανεβασμένη (2-3 βαθμούς) από τα υπόλοιπα χρυσόψαρα και καλό θα ήταν να
έχουμε διαφορετικές θερμοκρασίες τον χειμώνα και διαφορετικές το καλοκαίρι..
Χειμώνα 12-18
καλοκαίρι 18-25.
Απαραίτητος εξοπλισμός είναι τα ανεμιστηράκια ή καλύτερα ένα chilrer καθώς τα χρυσόψαρα περνάν δύσκολες ώρες το καλοκαίρι. 

---------------------------------------------------

Το χρυσόψαρο είναι ένα από τα ομορφότερα ψάρια στον κόσμο.
Σκεφτείτε το καλά πριν κάνετε την αγορά του(ς) και προμηθευτείτε τον εξοπλισμό που χρειάζεται.
Φερθείτε του όπως και στα υπόλοιπα ψάρια ενυδρείου και φροντίστε να του προσφέρετε ένα «σπίτι» που του αξίζει και ΟΧΙ μια στρογγυλή γυάλινη «φυλακή».

30 σχόλια:

  1. εχω να κανω μια ερωτηση σχετικα με την διακοσμηση τα αληθινα φυτα μπορουν να αναπτυχθουν σε χαλικια μονο η πρεπει να εχει αμμο????Εαν δεν γινεται σε χαλικια μπορω να βαλω ενα φαρμακο για να περνουν βιταμηνες και να αναπτυσονται???Και κατι ακομη ποσα χρυσοψαρα πρεπει να εχω για να κανουν αυγα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, μπορουν να αναπτυχθουν και σε χαλικι και σε αμμο τα φυτα.
    Φαρμακο, εαν εννοεις λιπασμα ή ειδικο υποστρωμμα για φυτα , δεν ειναι απαραιτητο για ενυδρειο με χρυσοψαρα.
    Τα χρυσοψαρα για να ζευγαρωσουν (1 φορα τον χρονο συνηθως) , καταρχην θα πρεπει να ειναι ενηλικα (1+ ετους) , επειτα να υπαρχουν και τα 2 φυλα, δεν παιζει ρολο το ποσα θα ειναι , γινεται και με 2 αναπαραγωγη.
    Το κυριοτερο ειναι να ειναι σωστη η ποιοτητα και οι παραμετροι του νερου τους , καθως και τα λιτρα του ενυδρειου τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδη με σκετο χαλικι γινεται να αναπτυχθουν??

      Διαγραφή
  3. Ξεχασα να σας ρωτησω που μπορω να βρω αυτα τα φυτα????Γιατι να μην ειναι πολυχρωμα τα χαλικια???Ειδα σε βιντεο οτι μπορω να πιεσω την κοιλια του χρυσοψαρου και να γενησει.Γινεται?Και κατι ακομη τι πρεπει να ταιζω τα μικρα γιατι στην παραγραφο που προαναφερθηκατε δεν το καταλαβα πολυ καλα.Επισης ειχα πεντε χρυσοψαρα 2 comet 1 common 1 shubikin και ενα σχετικα παχουλο .Τωρα πια εχουν ψοφησει και τα ειχα μονο ενα χρονο και μου έχει μεινει 1 comet και 1 common.Γιατι ψοφούν τα εχω σε ενυδρειο με φιλτρο,με χαλικια(κιτρινο,μπλε,γαλαζιο)με ενα πλαστικο κορμο δεντρου με ψευτικα φυτα , με τρια ψευτικα φυτα, με πετρες και το ενυδρειο χωραει 100 λιτρα νερου.Μηπος φταιει που δεν εχω αληθινα φυτα?Παρακαλω απαντηστε μου γιατι αναγκαζομαι να περνω χρυσοψαρα καθε χρονο.Και κατι ακομη μπορει να φταει που δεν τα ταιζα μαρουλι κ.τ.λ γιατι δεν το ηξερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ναι γινεται σε σκετο χαλικι φυσικο απο πετ σοπ ή καποια μαντρα.. χαλαζιακο χαλικι ειναι καταλληλοτερο.
    Δεν πρεπει να ειναι χρωματιστα , γιατι στρεσσαρουν τα ψαρια αν τα χρωμματα ειναι εντονα και μπορει να βγαλει χρωμα ή ουσιες μεσα στο νερο , επικυνδυνες για τα ψαρια.. μονο φυσικο χαλικι.
    Οχι!!!!! μην το κανεις αυτο με την κοιλια.. καταρχην αυτο δεν μπορεις να το ξερεις(αν εχει αυγα) ως αρχαριος/α , τετοιες τεχνικες βαναυσοτητας τις χρησιμοποιουν οι εκτροφεις , ετσι ωστε να παρουν ολα τα αυγα απο το θυληκο και να τα εκκολαψουν , για να μην χασουν ουτε ευρω.
    Ειναι βαναυσος τροπος το hand breeding.

    Aφησε καλυτερα τα μικρα για αργοτερα.. δεν εισαι σε τετοια φαση τωρα , καθως τα "χρυσα" σου περνανε δυσκολα.
    Αν διαβασες τα αρθρα τα comet,common και shumbunkin γινονται μεγαλα .. θελουν μηκος 100 - 120 cm το λιγοτερο , που ενα 100λιτρο ενυδρειο δεν το εχει.
    Το ενυδρειο σου κανει μονο για fancy χρυσοψαρα (στρουμπουλα).
    Το ενυδρειο ειναι αστρωτο σιγουρα, γι αυτο πεθαινουν τα ψαρακια σου.
    Εχεις πιθανοτατα αμμωνια στο νερο τους.
    Χρειαζεσαι μπολι για το φιλτρο σου , βιολογικο υλικο δηλαδη απο αλλο ωριμο και στρωμμενο ενυδρειο.
    Θελει δουυλεια , διαβασμα και ολα τα αλλα θα ερθουν.
    σου προτεινω να κανεις μια εγγραφη σε καποιο απο τα παρακατω ενυδρειακα φορουμ.
    εκει εχει πολλα αρθρα , τα οποια πρεπει να τα διαβασεις.. θα σου λυθουν ολες οι αποριες και τα ψαρακια σου θα ειναι ευτυχισμενα.. ανοιξε ενα θεμα και θα σε βοηθησουν κι αλλοι γνωστες του ενυδρειου.
    θα με βρεις και στα 3.

    www.aqua4fun.gr
    www.aquatek.gr
    www.aquazone.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τι εννοεις με το φυσικο χαλικι το δικο μου που ειναι χρωματιστο δεν κανει για αληθινα φυτα??

      Διαγραφή
    2. τι εννοεις με το οτι το ενυδρειο μου ειναι αστρωτο???Αφου εχω φιλτρο πως εχει αμμωνια το νερο????και ποσα fancy χωρανε στο ενυδρειο μου??????Θες να σου στειλω φωτογραφιες με το ενυδρειο μου για να καταλαβεις τι εννοω!!???

      Διαγραφή
  5. δεν κανει για τα ψαρια, για τον λογο που εξηγησα παραπανω.
    Δεν εχει σημασια που εχεις φιλτρο , αμμωνια μπορει να υπαρχει.
    ποσο καιρο δουλευει - λειτουργει το ενυδρειο και το φιλτρο.
    το φιλτρο πως το καθαριζεις?
    διαβασε αυτα για να καταλαβεις.(καντα copy-paste στον browser σου)

    http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=32934

    http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43756

    http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13655

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι το ενυδρειο μου δεν ειναι αστρωτο γιατι πηραμε ενα κουβα απο το ενυδρειο του pet shop και το ph ειναι καταλληλο.Μολις πηγαμε στο pet shop ο ανθρωπος μας ειπε οτι τα χρυσοψαρα εχουν μια κυστη και αν δεν καθαριζουμε συχνα το ενυδρειο ψοφουν(Εμεις συνηθως το καθαριζαμε 1 φορα στους 3 μηνες).Επισης ηθελα να σε ρωτησω παλι τα αληθινα φυτα κανουν στο πολυχρωμο χαλικι που εχω(παρακαλω απαντησε μου σε αυτην την ερωτηση με τα χαλικια και τα ληθινα φυτα)??Και τελος αν τα fancy χρυσοψαρα μπορουν να συγκατοικοισουν με το 1 comet και 1 common.

      Διαγραφή
  6. Δεν εχουν σχεση οι κουβαδες , ουτε το ph του νερου σου , στο αν το ενυδρειο σου ειναι αστρωτο.
    στο πετ σοπ κατα 90% δεν ξερουν τι τους γινεται.. πολυ λυπαμαι , αλλα ετσι εχει η κατασταση.
    το χρωματιστο χαλικι θελει αλλαγη οπωσδηποτε.. δεν κανει καλο στα ψαρια.. αυτα πρεπει να σε αποσχολουν τωρα.
    Χρειαζεσαι υγρα τεστ για να μετρησεις το νερο σου.
    ειναι αναγκαιο και να ειναι υγρα και οχι στικς.
    θελεις τεστ για αμμωνια, νιτρωδη , νιτρικα .. απο αυτες τις μετρησεις θα ξερουμε εαν ειναι αστρωτο ή οχι το ενυδρειο σου και αν κινδυνευουν ή οχι τα ψαρακια σου.
    Αυτο επειγει τωρα κι οχι τα φυτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πηγα στο πετ σημερα και εκανα τα τεστ που μου ειπες και ολα μια χαρα.Τωρα το θεμα που με απασχολει ειναι οτι σημερα πριν λιγο ειδα ενα βιντεο για το πως να φυτεψω τα φυτα.Εβαζαν ενα ειδικο υποστρωμα ,μετα τα χαλικια,το διακοσμουσαν με ριζες και φυτα.Υστερα απο 5 με 6 μερες εβαζαν κατι σαν χαπακια στις ριζες των φυτων με ενα ειδικο τσιμπιδακι.Ειναι σωστος τροπος να τον δοκιμασω??ΑΑΑ και κατι αλλο πηρα και πεντε fancy αλλα τα εχω σε ξεχωριστο ενυδρειο με τo 1comet και 1common μπορω να τα βαλω μαζι.Ο υπαλληλος του πετ ειπε να μην τα βαλω μαζι γιατι θα τα τσιμπανε ισχυει????

      Διαγραφή
    2. απαντησε μου παρακαλω!!!!

      Διαγραφή
  7. κανεις βιαστηκες κινησεις.. δεν χρειαζοταν να παρεις κι αλλα ψαρια..
    τα 5 fancy χρειαζονται 180-200 λιτρα ενυδρειο με το καταλληλο φιλτρο (εξωτερικο ή sump), διαθετεις?
    οσων αφορα τα τεστ , το μια χαρα δεν λεει τιποτα, αριθμους εχεις να μου πεις?
    ποσο αμμωνια?
    ποσο νιτρωδη?
    ποσο νιτρικα?

    λιγα φυτα αντεχουν με χρυσοψαρα, τα αναφερω καποια και στο αρθρο.
    αυτα τα φυτα δεν χρειαζονται ουτε λιπασματα ουτε ειδικο υποστρωμα.. οποιοδηποτε χαλικι ή αμμος κανει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχω ενα ενυδρείο που είναι 40 λίτρα, πόσα χρυσόψαρα κανονικού μεγέθους μπορώ να βάλω;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κανενα φιλε μου.
    Δεν μπορει να μπει κανενα χρυσοψαρο σε 40 λιτρα ,ανεξαρτητου ειδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα και απο εμένα.

    Εχω να κάνω μια ερώτηση.....
    Εχων ενα ενυδρείο 500 λίτρα, με χρυσόψαρα, στον πάτο του ενυδρείου έχω χαλίκι ψιλό.
    Μαζεψα λίγο μεγαλύτερες πέτρες απο ποτάμι και τις έχω βράσει απο δυο φορές την κάθε μία.
    Θα μπορούσα να τις τοποθετησω μέσα , ενδεχομένως για μερικές κρυψώνες των ψαριών;
    Ευχαριστώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλησπερα.
    ναι θα μπορουσες, αλλα τα χρυσοψαρα δεν χρειαζονται κρυψωνες.
    παρ 'ολα αυτα , θα μπορουσες σαν διακοσμηση να βαλεις 2-3 ,οχι πολυ μεγαλες για να μην κοβουν τον πολυτιμο χωρο τους.

    Υ.Γ Μπραβο σου για τα λιτρα που τους εδωσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη απάντησή σου. Οι πέτρες δεν είναι πολύ μεγάλες, έχουν άπλετο χώρο....

      Διαγραφή
  13. Εγώ έχω ένα μαύρο με με γάλα μάτια δεν βλέπουν την ανάγκη του και είναι φουσκομενη ι κοιλοα του
    Τη πρεπη να κάνω πρέπει να τελεί τα σκατά του δεν ξέρω πες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα σου πο το τζάμι να μου πεις πόσο
    Α λίτρα χοραει


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το κάθετο είναι 22 και το μάκρος 31.5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα..
    Έχω και εγώ μια ερωτηση..
    Χρειαζσται φίλτρο ένα μικρό ενυδρειακι με ένα χρυσόψαρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. φυσικα και χρειαζεται... ολα τα υδροβια πλασματα που φιλοξενουμε, χρειαζονται φιλτρο.
    Τα χρυσοψαρα (οσο μικρα κι αν ειναι)δεν εινι για μικρα ενυδρεια, καλο λοιπον ειναι (πριν ειναι πολυ αργα γι αυτο) να δωθει σε ενα καταλληλο ενυδρειο.

    Αν θες να ενημερωθεις περαιτερω, επισκεψου το www.aquatek.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. κ.Τσαλαπατη, γεια σας.
    Χαιρομαι πολυ που εντοπισα τη σελιδα σας γιατι εχω μπερδευτει με τις σκορπιες πληροφοριες του διαδυκτιου και των pet shops.
    Εχω περιπου 20 μερες που απεκτησα 2 χαριτωμενα χρυσοψαρα ranchu.
    Δυστυχως, δε γνωριζα τιποτα για τη φροντιδα τους και διαβαζοντας διαφορα αρθρα, συνειδητοποιω οτι τα εχω ταλαιπωρησει. Η βασικη αστοχια ειναι οτι αρχικα ζουσαν σε γυαλα 7 και υστερα 12 λιτρων, ενω τωρα σε ταπερ μεταφορας 7 λιτρων γιατι η γυαλα μου εσπασε ενω βρισκομαι μαζι τους στην επαρχια..
    Αν και φροντιζω να αλλαζω καθημερινα το νερο τους (νερο φιλτρου και 5 σταγονες sera aquatan ανα λιτρο), καταλαβαινω οτι αυτο δεν αρκει γιατι 2 φορες σχηματιστηκε θολουρα που κολλησε στο γυαλι και φανταζομαι και στην ανουμπια που εχει κατι σαν γλιτσα στα φυλλα της καινδεν ξεπλενεται. Απο χθες αρχισα να κανω διπλη αλλαγη νερου και σημερα παρατηρησα μια κοκκινιλα κατω απο το ματι του ενος ψαριου.
    Επισης, τα ταϊζω φυλλαράκια Novo Red αλλα και εδω εχω μπερδευτει γιατι αλλου διαβασα καθε 3-4 ωρες αναλογα με την ηλικια του ψαριου (...) κι αλλου 2 φορες τη μερα. (1 φορα/βδομαδα ασιτεια και 1/μηνα αποφλοιωμενο μισοβρασμενο αρακα).
    Αυριο επιστρεφω στην πολη και θελω να επανορθωσω αμεσα. Θελω να προχωρησω σε αγορα ενυδρειου αλλα δεν ξερω τι ακριβως πρεπει να παρω και γενικα τι πρεπει να κανω. Θελει καποια ιδιαιτερη προσοχη το συγκεκριμενο ειδος ψαριων;
    Αν και ευλογα θα μου πειτε,"τα ψαρακια σου τα εχουν δει ολα", θα σας παρακαλουσα να με πληροφορησετε τι πρεπει να κανω για να τους προσφερω μια καλυτερη ποιοτητα ζωης.
    Ευχαριστω προκαταβολικα για τον χρονο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ειδα το θεμα σου στο aquatek, θα σου απαντησω εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γειά σας...και εγώ είμαι αρχάρια και έχω να κάνω κάποιες ερωτήσεις αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει... αγόρασα ένα μικρό ενυδρείο 40χ28χ26cm 24λιτρων και είχε μέσα στην συσκευασία και φίλτρο το οποίο το τοποθετησα σωστά (ελπιζω) αλλά στο νερό μέσα μου δημιουργεί κάτι μικρές φουσκιτσες στα τοιχώματα του ενυδρείου... είναι σωστό αυτό? Δεν έχω βάλει ακόμη ψάρια γιατί διάβασα ότι πρέπει να περάσει λίγος καιρός πρώτα να λειτουργήσει και το αντίχλωριο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γεια σου, ειναι φυσσαλιδες οξυγονου, τιποτα το ανησυχητικο , θα φυγουν μονες τους.
    Πρεπει να στρωσεις το φιλτρο σου πρωτα (δες το αναλογο βιντεο εδω http://toxrusopsaro.blogspot.com/2016/07/blog-post.html)ή να βαλεις μπολι απο αλλο στρωμμενο φιλτρο πριν βαλεις ψαρακια.
    Το ενυδρειο σου ειναι μικρο ομως για χρυσοψαρα και γενικα για ψαρια.
    θα μπορουσες να βαλεις ή γαριδες με σαλιγκαρια ή εναν μονομαχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα σας, Χριστός Ανέστη!!
    Έχω 1 χρυσόψαρο εδώ και 2 μήνες..
    Δεν ήξερα πολλά πράγματα..Όπως το το ενυδρείο που έχω είναι πολυ μικρό, χωρις φίλτρο κτλ..
    Για διατροφή του δίνω καθημερινά φλεικς.
    Απο χθές είναι υποτονικό και έπειτα απο αρκετό διάβασμα αντιλαμβάνομαι το γιατι..
    Ποιό φίλτρο μου προτείνετε να πάρω και ποιο οικονομικό ενυδρείο?
    Αλλαγές νερου κάνω συχνά με σταγόνες αντιχλοριο μεσα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω κάνει εγγραφή και στο aquatek, αλλα ακόμα δεν μπορώ να υποβάλλω ερωτημα..
      μενω Καλλιθέα. Θέλω άμεσα να ρου πάρω φίλτρο..αρακά του εβρασα αλλα δεν παει να το φαει..
      ΑναστασιαΜ

      Διαγραφή