Σάββατο, 2 Αυγούστου 2014

Αναπαραγωγή Χρυσόψαρων (με μονή ουρά)


Όλα ξεκίνησαν αρχές της Άνοιξης, όπου και συνήθως αρχίζει η αναπαραγωγική περίοδος για τα χρυσόψαρα..
Τα φλέρτ μεταξύ τους ήταν έντονα και είναι η εποχή που τα αρσενικά δεν σου δίνουν περιθώριο να αμφιβάλλεις για το φύλο τους.
Εδω βλεπετε τα στίγματα που φαινονται στo επικάλλυμα των βράγχιων στα αρσενικά, στην αναπαραγωγική τους περίοδο
.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται το κυνήγι 2 αρσενικών (1 common κι 1 comet) στο θυληκό , το οποίο πιέζοντάς το στην κοιλιά αρχίζει και απελευθερώνει τα αυγά.
Θα παρατηρήσετε ότι τα υππόλοιπα χρυσόψαρα που δεν συμμετέχουν στην αναπαραγωγή, κάνουν τρελό τσιμπούσι με τα αυγά τα οποία πέφτουν ανάμεσα στις βαλισνέριες.
Αυτό γινόταν καθημερινά με διαφορετικά θυληκά και αρσενικά καθε φορά.Έτσι ξαφνικά μια μέρα (13 Μαρτίου συγκεκριμένα) είδα να κυκλοφορούν κάτι ψύρες μέσα στο ενυδρείο... ναι, ήταν γόννοι χρυσοψάρων!

Μικροσκοπικοί γόννοι , οι οποίοι συνήθως κολλούσαν στα τζάμια και σου έδιναν την εντύπωση οτι πρόκειται για γόννο κάποιου γατόψαρου και όχι χρυσόψαρου..
Χωρίς πολλά πολλά πήρα ένα κουτάκι τροφής που είχα πρόχειρο (γιατί απο την απόχη θα περνούσαν) και κατάφερα να μαζέψω 7 μικρά.
Σίγουρα πολλά χάθηκαν αργότερα, κάποια δεν κατάφερα να τα πιάσω, κάποια θα φαγώθηκαν.. έτσι έμεινα με αυτά που έπιασα.
Το θέμα πλέον ήταν η τροφή τους, καθώς δεν ήμουν προετοιμασμένος για τέτοιες καταστάσεις, δεν είχα αρτέμια.
Την λύση μου την έδωσε ένας φίλος ,ο οποίος με προμήθευσε όλον τον εξοπλισμό παρασκευής αρτέμιας και τον ευχαριστώ θερμά! Χωρίς αυτόν δεν θα είχα να ταίσω τα μικρά μου.
Έτσι λοιπόν, τοποθετήθηκαν σε μια γεννήστρα τα μικρά ,μέσα σε ένα πλαστικό δοχείο 15 λίτρων με στρωμένο αερόφιλτρο.

Εδώ βλέπετε τα μικρά στην γεννήστρα, σε ηλικία 8 ημερών, μέγεθος >0,5cmΤα καθημερινά ταίσματα 3-4 φορές την ημέρα ήταν δεδομένα καθώς και 10% αλλαγή νερού καθημερινά.

Η γεννήστρα που χρησιμοποίησα στην αρχή ήταν η πλαστική με το δύχτι, κακώς την έβαλα όμως, καθώς τις επόμενες μέρες ο μικροσκοπικός γόννος τρύπωνε ανάμεσα στο πλαστικό και στο δύχτι, με αποτέλεσμα να βρω νεκρά 2 μικρά που είχαν σφηνώσει και δεν μπόρεσαν να βγούν...
Έτσι αλλάχτηκε τις επόμενες μέρες με την κλασική πλαστική γεννήστρα και μεταφέρθηκαν εκεί τα μικρά.


Τα μικρά σε ηλικία 15 ημερών, μέγεθος <0,5cmΣτην ηλικία των 5 εβδομάδων, έκοψα την αρτέμια και άρχισα baby food και κατόπιν τα μετέφερα σε 25 λίτρα.
Εδώ , μετά απο μερικές μέρες, έχασα ξαφνικά ακόμα ένα μικρό, χωρίς να καταλάβω ακόμα τον λόγο, καθώς την μια στιγμή το τάιζα και έδειχνε μια χαρά και την άλλη το βρήκα νεκρό.
Οι μετρήσεις μου ήταν καλές και οι αλλαγές καθημερινές, έτσι έμεινα με 4 μικρά.


Τα μικρά σε ηλικία 5 εβδομάδων, μέγεθος <1,5cmΟι μέρες περνούσαν και σιγά σιγά άρχιζαν και μεγάλωναν οι ουρές τους..
Ήμουν περίεργος να δω τι θα έβγαιναν , καθώς δεν ήμουν σίγουρος για το ποιοι είναι οι γονείς.
Σε ηλικία 2,5 μηνών ο μεγαλύτερος γόννος πέταξε ουρά και ήμουν σίγουρος πλέον οτι πρόκειται για comet.


Τα μικρά σε ηλικία 2,5 μηνών,μέγεθος μεγάλου γόννου 3cm, υπολλοίπων 2,5cmΤα χρυσόψαρα μεγάλωναν κι ετσι σε ηλικία 3,5 μηνών , μεταφέρθηκαν σε ένα ενυδρείο 80χ40χ40 , με εσωτερικό sump, όπου εκεί θα μείνουν μέχρι να πάρουν λίγο ακόμα μπόυ.
Έπειτα, θα πάνε στο μεγάλο ενυδρείο να συναντήσουν τους γονείς τους.


Εδώ είναι το σπίτι των μικρών. 

Και τα μικρά σε ηλικία 3,5 μηνών περίπου , με μέγεθος 4cm. 
Έτσι λοιπόν φτάσαμε σε ηλικία 4,5 μηνών, όπου τα χρυσοψαράκια αρχίζουν να παίρνουν τα χρώματά τους και το υπέροχό μου comet έχει γίνει άσπρο!
Ένα υπέροχο white comet,όπου στην πορεία μπορεί και να αλλάξει χρώμα.
Μέγεθος περίπου 5cm
.
1 σχόλιο: